Naar de inhoud springen

De WA-verzekering, een echte goedkope autoverzekering

Je hoeft er in de praktijk niet veel moeite voor te doen om te kunnen achterhalen dat er best sprake is van een groot aantal verschillende soorten autoverzekeringen op de markt. Voor heel wat mensen geldt echter dat ze slechts over één belangrijke eis beschikken. Dat is dat ze kunnen kiezen voor een echt goedkope autoverzekering die hen toch in regel stelt met de geldende wettelijke verplicht. Indien dat ook de enige eis is waar jij over beschikt zal je kunnen vaststellen dat de WA-verzekering voor jou de meest interessante keuze zal zijn. Wil je graag meer te weten komen over het afsluiten van deze lekker voordelige verzekering voor je auto? Dan moet je vooral verder blijven lezen!

Waarom een goedkope autoverzekering afsluiten?

Voor de autoverzekering geldt dat het één van de weinige verzekeringen is op de Nederlandse markt welke door onze overheid wordt verplicht. Dit betekent in de praktijk concreet dat elke persoon die eigenaar is van een auto deze verplicht dient te laten verzekeren. Voor deze verplichting geldt echter gelukkig wel dat ze zich slechts beperkt tot de zogenaamde WA-verzekering. Het betreft hier de verzekering voor auto’s die wordt afgesloten om de schade aan derde betrokken partijen in te dekken. Met andere woorden, zelf opgelopen schade aan je auto is niet verzekert. 

De reden waarom veel mensen vooral uitkijken naar een goedkope autoverzekering is het gevolg van het feit dat ze graag de kosten voor deze verzekering zoveel mogelijk binnen de perken willen houden. Dat is begrijpelijk, want het spreekt voor zich dat de autoverzekering lang niet de enige verzekering is die je in de praktijk zal willen en moeten afsluiten. Wil je dus met andere woorden de impact van deze verzekering op je financiële situatie niet te groot laten uitvallen? Dan zal je tot de conclusie komen dat het afsluiten van een echt goedkope autoverzekering alleen maar interessant is.

Wat is de WA-verzekering voor auto’s?

Wanneer we het hebben over een goedkope autoverzekering spreekt het voor zich dat we het moeten hebben over de zogenaamde WA-verzekering. Zoals hierboven al aangehaald betreft het hier een verzekering die slechts over één enkele dekking beschikt. Het gaat hierbij dan in het bijzonder om de dekking die tussenkomst verleent in de situatie waarin je met jouw auto schade hebt aangericht aan derden. Dat uiteraard op voorwaarde dat jij de partij bent die verantwoordelijk is voor de schade. Is dat niet het geval? Dan hoeft jouw verzekering uiteraard niet tussen te komen.

Dat de WA-verzekering een lekker goedkope autoverzekering is, is natuurlijk het gevolg van bovenstaande. Het feit dat er op geen enkele manier ook eigen schade aan je auto wordt verzekerd zorgt er namelijk voor dat deze autoverzekering zich richt op een zeer specifieke doelgroep. Beschik jij met andere woorden over een auto die vrij duur is geweest in aankoop? Of ben jij iemand die toch best een behoorlijk aantal kilometers aflegt op jaarbasis? Dan zal je in beide gevallen tot de vaststelling komen dat deze beperkte verzekering voor jou wellicht niet echt interessant zal zijn. 

Wat wanneer je kiest voor een uitgebreidere autoverzekering?

De WA-verzekering mag dan de meest goedkope autoverzekering zijn op de markt en bovendien ook de enige die wettelijk verplicht moet worden afgesloten, er dient wel rekening mee te worden gehouden dat ze lang niet voor iedereen de beste keuze zal zijn, integendeel. In het bijzonder het feit dat ze geen enkele dekking voorziet voor zelf opgelopen schade is bij veel mensen toch best een doorn in het oog. Geldt dat ook voor jou? In dat geval is het zeker een goed idee om te kiezen voor een meer uitgebreide verzekering voor je auto. Dan kan je kiezen voor de volgende twee opties:

  1. De WA+ beperkt cascoverzekering;
  2. De WA+ volledige cascoverzekering;

Voor bovenstaande verzekeringen geldt dat ze in de basis bezwaarlijk als een goedkope autoverzekering kunnen worden bestempeld. In vergelijking met de WA-verzekering liggen de kosten hiervoor namelijk een stukje hoger. Dit gezegd hebbende zal je tot de vaststelling komen dat er wel degelijk op verschillende manieren kan worden bespaard op de kosten voor deze verzekering. Dit bijvoorbeeld door je te verdiepen in het eigen risico, maar ook door te kiezen voor een verzekeraar die je een voordelige premie kan aanbieden. In ieder geval, ongeacht het soort verzekering die je voor je auto wenst af te sluiten, in elk geval heb je de mogelijkheid om de premie te drukken.

Hoe kan je toch rekenen op een goedkope autoverzekering?

Zelfs wanneer je kiest voor het afsluiten van één van de meer uitgebreide autoverzekeringen op de markt zal je tot de vaststelling komen dat het nog altijd mogelijk is om daarop te besparen. Dit zelfs op verschillende manieren. In eerste instantie zal je tot de conclusie komen dat je bijvoorbeeld al een behoorlijk eind kan komen simpelweg door het uitvoeren van een goede en vooral objectieve vergelijking. Voor ontzettend veel mensen geldt dat ze dit niet doen waardoor ze in de verste verte niet kunnen rekenen op een echt voordelige autoverzekering met gunstige voorwaarden. 

Het uitvoeren van een vergelijking is dus een absolute must wanneer je een interessante, goedkope autoverzekering wil kunnen afsluiten. De manier waarop je dit doet is echter ook zeer belangrijk. Zo wordt het bijvoorbeeld sterk aanbevolen om altijd gebruik te maken van een objectieve vergelijkingssite. Doe de vergelijking bij voorkeur niet op de website van een specifieke verzekeraar. Wellicht kan je op die manier immers niet rekenen op een objectieve uitkomst. 

Let ook op het eigen risico van je autoverzekering

Het is compleet normaal dat veel mensen graag het eigen risico van hun autoverzekering zo beperkt mogelijk willen houden. Dat is het gevolg van het feit dat men op die manier bij een mogelijks schadegeval niet al te hoge kosten zelf zal moeten betalen. Dit gezegd hebbende moet er in de praktijk wel rekening mee worden gehouden dat een beperkt eigen risico vaak leidt tot een relatief hoge verzekeringspremie die moet worden betaald. Wil je dus echt kunnen rekenen op een goedkope autoverzekering? Dan is het mogelijks toch zeer interessant om je even meer gedetailleerd te verdiepen in het eigen risico. Op deze manier kan je immers eenvoudig (extra) besparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *