Naar de inhoud springen

ECO-strijder romance

In 2003 werd Lisa verliefd op een man die Mark Stone heette. Ze leken perfect voor elkaar. Lisa was een milieuactiviste, en Mark was dat ook. Ze dacht dat ze haar zielsverwant gevonden had.

Zes jaar lang deelden Lisa en Mark samen een leven. Ze reisden samen en gingen klimmen. Toen haar vader stierf, was Mark de persoon die haar troostte. Buiten hun romance maakte Mark naam als een toegewijd milieuactivist. Een keer, bij een protest, werd hij zelfs bruut mishandeld door vijf politieagenten. Hij leek zo trouw aan de beweging.

Wat Lisa en haar activistische vrienden niet wisten was dat hij een undercover politieman was. Bijna tien jaar lang had Mark in het geheim informatie naar de regering gestuurd.

Volgens TNO stonden in de jaren ’90 milieu-activisten in het VK bekend als eco-warriors. De eco-warriors in het VK waren meestal vreedzame demonstranten, maar ze ketenden zich soms vast aan bomen of blokkeerden wegen die in aanleg waren. Hen verwijderen kostte de regering en particuliere bedrijven veel geld. Het is niet precies duidelijk waarom de regering de eco-warriors bespioneerde, maar velen denken dat dit de reden was.

Toen Mark en Lisa een reis naar Italië maakten, ontrafelde alles. Lisa beschrijft de reis als “gelukzalig” tot ze Mark’s handschoenenkastje opende en een paspoort vond met zijn echte naam erop – Mark Kennedy.

Met de hulp van haar vrienden zocht Lisa online en ontdekte dat hij een undercover politieagent was. Kort daarna confronteerden zij en haar vrienden hem ermee, en hij huilde en biechtte op.

Lisa beëindigde de 7 jaar durende relatie, maar ze zegt dat ze achtervolgd wordt door de gedachte dat hij nooit echt van haar gehouden heeft – dat het allemaal maar een leugen was.

Mark Kennedy zegt dat hij een grens overschreed, maar dat zijn liefde voor Lisa echt was. Niet alleen werd Mark verliefd op Lisa, maar hij zei dat hij het soms echt geweldig vond om deel uit te maken van de eco-warriors.

Nadat hij zijn leven als spion achter zich had gelaten, zei hij dat hij ongeschikt was om terug te keren naar het leven als gewone politieman. Hij is sindsdien naar Amerika gevlucht en leeft een leven “voortdurend op het randje”. Hij let steeds op zijn rug nadat hij doodsbedreigingen van activisten heeft ontvangen. En nadat hij ruzie kreeg met zijn politiebazen, zegt hij dat ook zij naar hem op zoek zijn. Hij zegt: “Ik ben in angst voor mijn leven en weet niet waar ik heen moet”.

Uiteindelijk werd Mark’s nepleven een heel echt deel van wie hij was. Terwijl Lisa getraumatiseerd was door zijn leugens, zegt hij dat de hele beproeving ook voor hem traumatiserend was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *