Naar de inhoud springen

Hoe herken je een willekeurig liedje door het gewoon te zingen

Voor al die naamloze deuntjes die je in je hoofd hebt vastzitten.


Je kent dat liedje. Je kent het refrein, de beat, die solo, zelfs die waanzinnige drumvulling. Je kent dat liedje, maar je hebt geen idee hoe het heet. Het gebeurt de hele tijd: Of het nu een nummer is dat je op de radio hoorde, of eentje die een vriend je jaren geleden voorstelde, er zit muziek in je hoofd vast die je niet kunt identificeren. De moderne techniek heeft oplossingen – maar meestal alleen als je het eigenlijke liedje bij de hand hebt.

Wat blijkt: de Google app is je nieuwe muzikale beste vriend. Als je de app gebruikt, ken je hem misschien als een one-stop shop voor zoeken, nieuws, en andere Google-gerelateerde activiteiten. Maar misschien is de beste eigenschap die niemand kent wel zijn vermogen om liedjes te identificeren. Zeker, je kunt het gebruiken zoals je dat doet met Shazam of dergelijke: Je kunt je telefoon omhoog houden naar een liedje in je omgeving, en de Google app analyseert en identificeert het. Maar Google gaat een stap verder – als je het zoeken naar liedjes activeert, luistert het naar elke soort muziek, ook naar je eigen stem. Dat betekent dat je, of je nu alle woorden kent, of alleen een vage melodie, kunt zingen of neuriën tegen de app om te proberen dat liedje te identificeren.

Het werkt verrassend goed. Om de een of andere reden was het eerste deuntje dat in me opkwam om te testen “Seven Nation Army” van Jack White. Dus ik neuriede het. Zie, Google draaide om met het juiste antwoord met een overeenkomst van 63% (ik vond dat mijn neuriën nauwkeuriger was dan dat). Het kon ook Taylor Swift’s “You Need to Calm Down” identificeren, The Beatles’ “Can’t Buy Me Love” (hoewel de versie van MonaLisa Twins blijkbaar beter overeenkwam met mijn gezang), en Weezer’s “Buddy Holly”.

Ik maakte kennis met deze functie door TikTok maker Fentydrone, wiens video succes liet zien met het identificeren van “Hand In My Pocket” van Alanis Morissette, en “Fast Car” van Tracy Chapman. Het werkt echt, en het is echt cool.

Elk resultaat krijgt een percentage overeenkomst toegewezen op basis van je voorbeeld, en dat lijkt zonder veel reden te variëren (zingen met de juiste woorden tegenover het neuriën van een deuntje leek geen duidelijke invloed te hebben op de overeenkomst). Je ziet ook andere mogelijke overeenkomsten: Hoewel deze extra matches vaak covers zijn van verschillende versies van hetzelfde liedje, zijn het soms ook totaal verschillende nummers. Het is leuk om op een van deze mogelijkheden te tikken om te zien hoe gelijkend of verschillend ze zijn van het liedje dat je in gedachten had. Het kan een goede bron zijn om de inspiratie te vinden voor je favoriete melodieën, of nieuwere songs die duidelijk door jouw muziek geïnspireerd werden.

Om het zelf uit te proberen, zorg je dat je de Google app op je iPhone of Android hebt. Open de app en tik dan op het microfoon-icoon in het zoekveld. Tik van hieruit op “Search a song,” en ga dan zingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *