Naar de inhoud springen

Solo Tabletop RPG’s zijn eigenlijk echt leuk

De wereld van single-player TTRPG’s is verrassend gevarieerd.

Tabletop RPG’s zijn een geweldige manier om met je vrienden te socialiseren, te spelen, en je voor te stellen, maar het is moeilijk om de tijd te vinden om regelmatig te spelen. Of de D&D groep die je tijdens de pandemie begon nu niet meer zo vaak bij elkaar komt, of je zoekt gewoon een nieuwe manier om aan je dobbelsteen-rol fix te komen, ik heb een mogelijke oplossing voor je: solo TTRPG’s.

Nu kan ik me voorstellen dat sommige TTRPG spelers sceptisch staan tegenover het idee. Met je vrienden rond de tafel zitten (of een Discord call), fantasiepersonages belichamen, en je eigen verhalen co-creëren zijn de beste onderdelen van tabletop RPGs.

En hoewel het waar is dat het sociale element verloren gaat als je in je eentje speelt, zoals ik de laatste weken ben gaan ontdekken, zijn solo RPG’s net zo leuk en fantasierijk als alle andere TTRPG’s. Het is gewoon een andere ervaring – een die het tactiele gevoel van dobbelstenen gooien en de fantasierijke aanpak van tafel gamen in groepsverband combineert met het pick-up-and-play karakter van single-player videospelletjes.

Solo TTRPG’s zijn ook een prima manier voor nieuwe (of introverte) spelers om hun tenen in het tafelblad spel te steken zonder een hele groep bij elkaar te moeten brengen en uren te besteden aan het opzetten van alles. En omdat veel van deze spellen in een paar uur voltooid kunnen worden, vergen ze een minimale tijdsinvestering (vergeleken met groepscampagnes die weken of maanden kunnen duren), en kun je in je eigen tempo spelen.

Het belangrijkste is het juiste spel te vinden.

Welke soorten solo RPG’s spellen zijn er?

Net als meerspeler tabletop RPG’s lopen solospellen het gamma van settings en speelstijlen af. Dungeon-crawl scenario’s komen vaak voor, omdat de nadruk op gevecht en verkenning goed past bij solospellen. Enkele mooie voorbeelden die ik onlangs uitprobeerde zijn You Died van itchio maker bittripbrit en de soloregels voor Runecairn: Wardensaga, die beide inspiratie putten uit videospellen als Dark Souls en Elden Ring. Dit zijn ook uitstekende keuzes voor wie meer vertrouwd is met de videogame kant van het spel, en eens wil kijken wat het tafelblad formaat te bieden heeft.

Er zijn echter ook tal van andere spelvormen. Het “journaling” spel is een populair genre: In plaats van alleen gevechtsrollen en stat checks leggen journaling RPG’s de nadruk op de fantasierijke en “roleplaying” kanten van tabletop RPG’s. Met behulp van dobbelsteenworpen, muntgooien, en andere gewone tafelblad hulpmiddelen, maak je een willekeurig creatief schrijfprobleem – zoals het oplossen van een probleem, het reageren op een situatie, of het uitwerken van een scenario door middel van wereldopbouw.

Hoewel je tal van journaling RPG’s kunt vinden die een fantasy of sci-fi verhaal vertellen, zijn er ook tal van andere creatieve settings, zoals Sweaters by Hedgehog, waarin je speelt als een egel die truien breit en verkoopt, en schrijft over de vreemde klanten die je elke dag ontmoet.

Er zijn ook solo hacks voor bestaande TTRPG systemen als je liever speelt met regelsets waarmee je al vertrouwd bent. Enkele geweldige online bronnen zijn PNPArcade, Itch.io’s tabletop sectie, en DriveThruRPG.

Haal het meeste uit je solo TTRPG spel

Een van de voordelen van solo TTRPG spelen boven spelen in groepen is de instel tijd. In het algemeen is alles wat je nodig hebt om de meeste solospellen te spelen een potlood en een stuk papier, wat dobbelstenen (hier is een gratis dobbelsteen app voor iOS en Android als je die nodig hebt), en de spelregels – die je fysiek kunt kopen, zelf kunt uitprinten, of als PDF op je telefoon, computer, of een ander apparaat kunt laten oproepen. Af en toe heb je ander materiaal nodig, zoals een spel gewone speelkaarten of munten om om te gooien-maar die zijn vrij gemakkelijk te krijgen.

Er zijn echter een paar optionele elementen die ik zou aanraden in te bouwen om je sessies met één speler zo leuk en belonend mogelijk te maken:

Gebruik raster papier, minis, en andere hulpmiddelen om kerkers en andere omgevingen te visualiseren terwijl je speelt (als dat mogelijk is). Er zijn online tonnen goedkope of gratis te gebruiken hulpmiddelen te vinden, zoals 2-Minute Tabletop.
Voeg wat achtergrondmuziek toe aan je spel om de sfeer te zetten, net zoals je dat tijdens een multiplayer sessie zou doen. Er zijn tonnen mixen op YouTube, waaronder enkele geweldige Dungeon Synth mixen die voor een uitstekende kerker kruipende sfeer zorgen.
Deel je dagboek RPG-schrijven online in een blog of op de sociale media. Sommige spellen hebben zelfs Discord servers, forums, en sociale media pagina’s waar spelers verhalen kunnen uitwisselen. En overweeg journaling voor spellen die dat normaal niet gebruiken. Het kan een dankbare manier zijn om je avonturen in één spel te kronieken (en bij te houden wat je gedaan hebt).
Nogmaals, dit is optioneel, maar het zijn geweldige manieren om solo TTRPG sessies op te waarderen, en ze te laten voelen als meer dan alleen maar in je eentje aan een tafel zitten dobbelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *