Naar de inhoud springen

Wat is conflictbemiddeling?

Conflictbemiddeling is in veel situaties een goede manier om onderlinge verschillen op een eerlijke manier op te lossen. Zo kan een mediator scheiding veel uitkomst bieden, maar er zijn nog veel meer verschillende vormen!

Conflictbemiddeling in de vorm van een mediator scheiding

Bij een scheiding komen altijd veel heftige emoties kijken, zowel vanuit jezelf als vanuit je ex-partner. Dat kan erg lastig zijn en bovendien voor een aantal problemen zorgen, aangezien er tegelijkertijd een hoop zaken zijn die verdeeld moeten worden op een eerlijke manier. In dit soort conflicten kan een mediator een goede uitkomst bieden. Deze neutrale derde partij zorgt er namelijk voor dat emoties niet de overhand kunnen krijgen, en dat de verdeling van materiële zaken op een eerlijke en gelijkwaardige manier gebeurd. Zo kun je op een gezonde en rechtvaardige manier afscheid nemen van het leven dat je met je partner had opgebouwd, zonder dat het emotioneel nog belastender wordt.

Conflictbemiddeling in zakelijke geschillen

Ook bij zakelijke geschillen kan conflictbemiddeling een goede uitkomst bieden. Wanneer contractuele verplichtingen niet worden nageleefd is naar de rechter stappen namelijk lang niet altijd de beste uitkomst: je wilt het liefst goede contacten blijven behouden met de andere partij, en bovendien kan een juridische strijd al snel maanden duren en daardoor een hoop geld kosten. Met conflictbemiddeling kan je er voor zorgen dat het geschil wordt opgelost zonder dat de zakelijke relatie daar schade van hoeft te ondervinden. Bovendien zijn de kosten hiervoor vergeleken met een rechtszaak vele malen lager! Dit kan dus een goede uitkomst bieden wanneer je middenin een conflict zit, zeker als het er op lijkt dat dit niet kan worden opgelost door een simpel gesprek.

Wat is mediation nou eigenlijk?

Je zult je misschien wel afvragen: wat is mediation nou precies? Dat is eigenlijk verrassend simpel: het is een gesprek tussen twee partijen met een conflict, waarbij een neutrale derde partij de leiding neemt over het gesprek. Op deze manier garandeer je dat er altijd sprake is van een gelijke belangenafweging. Daardoor is de uitkomst voor beide partijen altijd eerlijk, zelfs als het niet het resultaat oplevert waar jij of de andere partij op had gehoopt. Dit is in veel verschillende soorten conflicten een zeer effectieve manier om tot resultaten te komen, zonder dat daar al te veel nevenschade bij komt kijken. Bovendien zijn de kosten vaak veel lager dan de meeste alternatieven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *